XX. Szőlészeti és Borászati Konferencia

Letöltehő PDF formátumban

TUDOMÁNYOS PROGRAMOK

09:00 - 10:00  Regisztráció

2019. FEBRUÁR 13. SZERDA

Megnyitó

10:00 - 10:15  Megnyitó
Schanda Tamás János, európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkár, Innovációs és Technológiai Minisztérium
Dr. Váczy Kálmán Zoltán, projekt szakmai vezető, az Eszterházy Károly Egyetem, Kutatási és Fejlesztési Központ főigazgatója
10:15 - 10:30  Dr. Váczy Kálmán Zoltán, Szőlő-bor Kutatás-fejlesztési Kiválósági Központ az Eszterházy Károly Egyetemen
10:30 - 10:45  Dr. Karácsony Zoltán, A szőlő korai tőkeelhalását okozó gombás betegségek és kórokozóik hazai elterjedtségének, valamint az ellenük történő biológiai védekezés lehetőségeinek vizsgálata
10:45 - 11:00  Horváth N. Áron, A szőlő feketerothadását okozó Guignardia bidwellii (anamorf: Phyllosticta ampelicida) és néhány közeli rokon faj strobilurin-rezisztenciája
11:00 - 11:15  Dr. Knapp G. Dániel, A furmint szőlőfajta mikrobiom vizsgálata — endofiton gombák azonosítása és vizualizálása a különböző szövetekben
11:15 - 11:30  Dr. Spitzmüller Zsolt, Szőlőlisztharmat (Erysiphe necator) populációk genetikai változékonysága Magyarországon
11:30 - 11:45  Dr. Pintye Alexandra, Költséghatékony módszer a szőlőlisztharmat kórokozójának genotipizálására és az A495T jelű DMI-rezisztencia marker kimutatására
11:45 - 12:00  Dr. Molnár Orsolya, Új genotípusok és DMI-rezisztencia magyarországi szőlőlisztharmat (Erysiphe necator) mintákban
12:00 - 13:00  Ebédszünet
13:00 - 13:15  Rikk Péter, Nőstényt is vonzó szőlőmoly csalétek fejlesztés mikrobiális- és tápnövény illatanyagok felhasználásával
13:15 - 13:30  Hegyi-Kaló Júlia, A szőlőbogyó mikrobióta összetételének és textúra paramétereinek változása az aszúsodás során
13:30 - 13:45  Oláh Csilla, A Botrytis cinerea látens fertőzése Tokaj-hegyalján
14:00 - 14:15  Lovas Miklós, Terroir-hatás szerepe a tokaji furmint aromaösszetételének kialakulásában
14:15 - 14:30  Hegyi Ádám István, Kékfrankos klónok analitikai és érzékszervi tulajdonságainak vizsgálata
14:30 - 14:45  Dr. Marijan Bubola, Adaptation of canopy management practices to global climate change with the aim to produce well balanced, high quality wines
14:45 - 15:00  Kamondy Zsófia Tímea, Az y generáció borválasztási szokásainak átfogó elemzése, különös tekintettel a biobor fogyasztásra.
15:00 - 15:10  Zárszó
10:00 - 15:10  Poszter Szekció
15:10 -   Kísérleti Kékfrankos klónok kóstolója

A konferencia szervezőbizottsága:
Elnök: Dr. Váczy Kálmán Zoltán
Tagok: Dr. Szalontai Helga
            Dr. Kontschán Jenő
            Dr. Kovács M. Gábor
Titkár: Dr. Kövér Csilla

A rendezvényt a GINOP 2.3.2-15-2016-00061 „Szőlő-bor Kutatás-fejlesztési Központ Létrehozása " című projekt támogatta.