XX. Szőlészeti és Borászati Konferencia

Előadók

A részletes programot hamarosan feltöltjük.


Caroline Gilby Master of Wine, Borászok Barátja 2018

Caroline Gilby MW író, szónok és borbíró. A magyar borokkal szorosabb kapcsolata az 1990-es évek eleje óta van, amikor is az Egyesült Királyság egyik legnagyobb bor áruházlánc részére vásárolt magyar borokat.
A Decanter World Wine Díjátadóján bizottsági elnökként tevékenykedett, valamint magyar vonatkozású publikációi jelennek meg a Decanter, a Meininger’s Wine Business International, Hugh Johnson boros zsebkönyvében és Sotheby Bor Enciklopédiájában is.
2018-ban Caroline volt az első küföldi, aki megkapta a” Magyar Borászok Barátja” címet.


https://carolinegilby.wordpress.com/


Monika Bielka-Vescovi Lengyel borpiaci szakértő

Monika Bielka -Vescovi a lengyel boriskola (Szkoła Sommelierów) alapítója, a Lengyel Női és Bor Egyesület elnöke, nemzetközi borbíró, borászati újságíró. A krakkói Jagelló Egyetem és a varsói Collegium Civitas, valamint a jasloi Kárpátaljai Bor Akadémia oktatója. Korábban ital szakértőként és borászati oktatóként dolgozott Ázsiában, a Six Senses Resorts and Spa Hotelban, valamint fine dining menedzserként Memphisben, a Broomfield & Bouldernél. Monika szeret tanulni és folytatja bor-utazását a Masters of Wine Intézet tanulójaként. A sort folytatva, borakadémikus az osztrák Borászati Akadémián, Rustban, a Women of the Vine & Spirits, valamint a lengyelországi Európai Sommelier Szövetség nagyköveteként is tevékenykedik. Ezen kívül testületi tagja a Confrérie de la Chaîne des Rôtisseurs nemzetközi egyesületének. 2017-ben elnyerte a Law Business Quality Magazin legjobb női vállalkozónak járó díját. 2015-ben pedig a Twój Styl magazin ismerte el a kis vállalkozói sikereket inspiráló 25 nő egyikeként.


https://monikabielkavescovi.com/


Dominique Valentin Dijon Szőlészeti Borászati Egyetem professzora

Dominique Valentin 1996-ban szerzett doktori fokozatot a Texas-i Egyetemen, Dallasban az alkalmazott kognitív és idegtudományból. Jelenleg az AgroSup Dijon egyetemi professzora, ahol szenzoros értékelést, kognitív pszichológiát és többváltozós statisztikákat tanít az élelmiszer-tudomány mérnök hallgatók és a mester hallgatók számára. Kutatásaiban az élelmiszertermékek és italok észlelésében részt vevő kognitív folyamatokkal foglalkozik. Érdeklődése különösen a tapasztalat és a kultúra hatásának megértésére irányul, hogyan érzékeljük, kategorizáljuk, értékeljük és írjuk le a kemoszenzoros ingereket.Tokár Péter HR szakértő

Tokár Péter a TESK Tanácsadó Kft. ügyvezető igazgatója

Tokár Péter műszaki végzettségére és tapasztalatára építve 2002-ben megalapította a főként műszaki területre fókuszáló toborzócégét, a TESK-et.
Mára a TESK egy több vállalkozásból álló cégcsoport lett, amely 15 év után is célirányosan a munkaerő megszerzésére fókuszál, már nem csak műszaki területen, hanem fizikai szakmunkások, IT és egyéb, szakmai tapasztalatot igénylő, nehezen betölthető pozíciókra is.
A 16 év alatt a munkaerőpiacon szerzett tapasztalatát felhasználva fontosnak tartja a HR-es szakma és a cégvezetők támogatását azáltal is, hogy a legkorszerűbb toborzási módszerekről saját és külsős rendezvényeken is tart előadásokat.


http://tesk.hu/


Külhoni Magyar Borászok Egyesülete

Tizenkét alapító taggal, 2018. január 20-án, a Budafoki Borvárosban útjára indult a Külhoni Magyar Borászok Egyesülete. A szervezet célja a jelenlegi Magyarország államhatárain kívül eső magyarlakta borvidékek szőlő- és borkultúrájának, a hozzá kapcsolódó szakmai közösségeknek fejlesztése, az évszázados hagyományok felkutatása és megőrzése. Most alapító tagjai közül három borász is jelen lesz a XX. Szőlészeti és Borászati Konferencián és kerekasztal beszélgetés keretein belül fogják beszélni a Kadarkáról. Borászok: Dr. Balla Géza, Maurer Oszkár, Geönczeöl Attila.Fendrik Zsóka Simonit & Sirch

A Simonit&Sirch tanácsadással és képzéssel foglalkozó olasz cég a szőlőművelés területén. Fő tevékenysége a Simonit&Sirch metszési módszer alkalmazása, amelyet egy szigorú és precíz kurzus révén sajátítanak el a szakmunkások. A képzés kiterjed a téli metszésre, valamint ennek a tökéletes végrehajtásához elengedhetetlen tavaszi hajtásválogatásra is. A cég saját iskolát is működtet Olaszország több területén és a világ híres borvidékein, az elmúlt években pedig több egyetemmel közös képzésbe kezdett.
Előadó Fendrik Zsóka tagja a Simonit&Sirch 20 főből álló oktató csapatának (ahogy a világon mindenki ismeri őket: prununguys). Fő területei Ausztria, Németország, Dél-Afrika, Toszkána és Friuli. A Budapesti Corvinus Egyetem Élelmiszermérnöki Karának volt hallgatója, majd olasz szakmai tevékenysége révén került ki az észak olaszországi céghez.


https://simonitesirch.com/


Tóth Kata – Tóth Ferenc Pincészet

Generációk egymás között – Egy 35 éves családi borászat tükrében

„A Tóth Ferenc Pincészetet bátran nevezhetjük családi pincészetnek, hiszen a többgenerációs borászcsalád apraja-nagyja mindennap megszállottként dolgozik az egri bor és borászat jó.
A 2005-ös év volt a legfontosabb fordulópont a pincészet életében: Tóth Ferenc lánya, Katalin és veje, Szakál Zoltán személyében új generáció csatlakozott a gazdasághoz. A következő évek folyamán – számos beruházás és fejlesztés mellett – Katalin folyamatosan vette át a pincészet operatív vezetését, így ma már Feri bácsi és 12 állandó munkatárs segítségével irányítja a borászat munkáját. Ezáltal gazdaságunkat méltán nevezhetjük családi pincészetnek és reményeink szerint, lesz olyan utód, aki átveszi a pincekulcsot…


https://tothferencpinceszet.hu/


Szabó Edit borszakíró

Kerekasztal beszélgetések vezetője

Újságíróként és televíziós szerkesztőként a kilencvenes évek végéig elsősorban a kultúra területén mozgott, később érdeklődése a bor és a gasztronómia felé fordult. A 2004-ben indult TV Paprika csatornaigazgatójaként ő alakította ki az ország első gasztronómiai televíziójának programstruktúráját. 2009 és 2015 között a Népszabadság TOP 100 bor magazin főszerkesztője volt.
Két könyvet jegyez szerzőként: a 2014-ben megjelent Nagy séfkönyv 25 kimagasló magyar szakácsot, a 2017-ben napvilágot látott Gyengébb? Nem! 26 borásznőt mutat be az olvasóknak. 2016 elején indította el Borsmenta elnevezésű online magazinját, amelynek ma is állandó szerzője, főszerkesztője. A magyar borkultúráért végzett kiemelkedő munkája elismeréseként 2018-ban a Pannon Borműves Céh tagjai neki ítélték a Bussay-emlékdíjat.


http://www.borsmenta.hu/


Ipacs-Szabó István borász

A szőlész-borász végzettségű Ipacs-Szabó István a világ több borvidékén szerzett tapasztalatait kamatoztatja a Vylyan Szőlőbirtok és Pincészetnél már 1999 óta. Filozófiája a Pincészettel karöltve egészen az alapoktól, a szőlőben végzett munkán keresztül a magas minőségű borok készítése.
2017-ben a Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet is részt vett egy új Villányi régióbor megálmodásában. 2018. április 7-én lehetett először megkóstolni a Villányi borvidék legújabb közösségi márkáját a RedY-t. Ez a portuguieser alapú házasítás lett a Villányi Franc párja, fiatalokat megszólító könnyed, izgalmas „bisztróbor”. Kezdetben 9 pincészetnél, azonos márkanévvel és címkével ellátva kerültek forgalomba.


https://www.vylyan.hu/


Borbás Éva Vinventions értékesítési vezetője

Borbás Éva a Külkereskedelmi Főiskola elvégzése után borok export értékesítésével foglalkozott Egerben, majd Villányban. Az évek alatt megismert szakembereknek és borászoknak köszönhető, hogy a borok világában maradt és 2010-ben a belga Nomacorc cégnél kezdett dolgozni.
A cég 2015-ben átalakult és Vinventions néven különféle palack lezárási módokat kínál a borászoknak. Éva a nemzetközi borász csapat jóvoltából közelebbről megismerkedhetett az oxigénmenedzsment kihívásaival és az új fejlesztéseknek köszönhetően innovatív, könnyen alkalmazható megoldásokat tud nyújtani a borászatoknak a polifenolok, a CO2 és a borok színének minél precízebb meghatározásában.


http://www.vinventions.hu/


Ruppert Ignác közgazdász, Cellarius Kft

Ruppert Ignác a Szent István Egyetem szőlő- és borgazdasági szakmérnök szak végzős hallgatója, a Rust Borakadémiai képzés résztvevője. 2004-ben alakította meg a Cellarius Kft.-ét, amivel 5 Európai országban, valamint, Kínában, Dél-Afrikában és az Egyesült Államokban lát el termékfejlesztési, szaktanácsadói feladatokat. 2017-ben az általa irányított kínai Huailai Amethyst borászat elnyerte Kína legjobb Borászatának járó elismerést.


Soltész Gergő Egri Borműhely elnöke

Az Egri Borműhelyt tíz egri borász közös gondolkodása, együttműködésre való törekvése hozta létre 2016-ban. Mindannyian érezték, hogy saját pincészetük építésében eljutottak arra a pontra, amikor a továbblépéshez elengedhetetlen a közösségért, az Egri borvidékért végzett munka. Az irányt több szempont mellett a borkínálat továbbfejlesztése, a meglévő márkák pontosítása és a legmagasabb borkategória meghatározása jelentette.Bortársaság