XVIII. Szőlészeti és Borászati Konferencia

PROGRAMTERVEZET

2017. április 5. szerda

14:00 - 15:30  Előadás: Antonio Carraro ültetvényápoló erőgépek és Rinieri munkaeszközök gyakorlati bemutatója
  Előadó: AGROLÁNC Kft.
  Helyszín: Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet, Eger, Kőlyuktető

2017. április 6. csütörtök

Helyszín: Eszterházy Károly Egyetem, Eger, Eszterházy tér 1. Díszterem

8:30 - 10:00  Regisztráció
10:00 - 10:30  Megnyitó: Dr. Liptai Kálmán, az Eszterházy Károly Egyetem rektora
Dr. Váczy Kálmán Zoltán, a Kutatás és Fejlesztési Központ főigazgatója

WINETWORK szekció
Levezető elnök: Dr. Váczy Kálmán Zoltán

10:30 - 10:55  Előadás: Dr. Florence Fontaine, Reims-i Egyetem, Franciaország
A szőlő tőkebetegségek (Esca, Botryosphaeria és Eutypa okozta elhalás) tudományos kutatásának aktuális helyzete és a WINETWORK projekt eredményei
10:55-11:20  Előadás: Dr. Laura Mugnai, Firenzei Egyetem, Olaszország
A szőlő tőkebetegségekkel szembeni védekezési és kezelési módszerek az ültetvényekben
11:20 - 11:40  Kávészünet  
11:40 - 12:05  Előadás: Dr. Andreas Kortekamp, Növényvédelmi Intézet, DLR Rheinpfalz, Németország
Környezetkímélő megoldás a szőlő növényvédelmében: Trichoderma gombák alkalmazása a szőlő tőkebetegségek elleni védekezésben
12:05 - 12:30  Előadás: Dr. Cecilia Rego, Lisszaboni Egyetem, Portugália
A Trichoderma atroviride, mint a szőlő tőkebetegségek elleni védekezés eszköze a szőlőszaporítóanyag-előállításban
12:30 - 14:00  Ebédszünet  
14:00 - 14:25  Előadás: Francois-Michel Bernard, Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet, Franciaország
A szőlő aranyszínű sárgaság tudományos kutatásának aktuális helyzete, védekezési módszerek és stratégiák
14:25 - 14:50  Előadás: Dr. Valerio Mazzoni, San Michele-i Agrárintézet, Edmund Mach Alapítvány, Olaszország
Vibrációs interferencia alkalmazása a rovarkártevők elleni védekezésben: az amerikai szőlőkabóca szaporodásának gátlása
14:50 - 15:10  Kévészünet  
15:10 - 15:35  Előadás: Mauro Jermini, Agroscope, Svájci Mezőgazdasági, Táplálkozástudományi és Környezettudományi Kutatóintézet
A szőlő aranyszínű sárgaság elleni védekezés Svájcban – egy folyamatban lévő fejlesztés!
15:35 - 16:00  Előadás: Dr. Ember Ibolya BME Tudományos és Innovációs Igazgatóság
Szőlő Aranyszínű sárgaság: a betegség járványtani elemei Magyarországon
16:30 - 17:30  Borkóstoló Bükk, Eger, Mátra, Tokaj
16:30 - 17:30  St. Andrea
MasterClass
A Macok Bisztró és Borbár szervezésében - ZÁRTKÖRŰ
17:30 - 19:00  Vacsora  

2017. április 7. péntek

Helyszín: Eszterházy Károly Egyetem, Eger, Eszterházy tér 1. Díszterem

Támogatói Szekció
Levezető elnök: Téglás-Kovácsné Szováti Katalin

09:00 - 10:00  Támogatói szekció:  
    A rendezvény Arany és Ezüst fokozatú támogatóinak bemutatkozó előadásai - részletes program hamarosan
10:30 - 10:20  Kávészünet  

Növényvédelmi és borászati szekció
Levezető elnök: Burghardt Natasa

10:20 - 10:50  Előadás: Vágner Ákos, Eszterházy Károly Egyetem
A VP Agrár-Környezetgazdálkodási program és a szőlőtermesztés kapcsolata, kiemelten a gazdálkodók feladataira
10:50 - 11:20  Előadás: Dr. Hoffmann Péter, BASF Hungária Kft.
Napjainkra megoldottá vált a lisztharmat előrejelzése
11:20 - 11:50  Előadás: Nikolas Juretic, Simonit & Sirch Preparatori D’Uva
Simonit & Sirch: Innovatív metszési eljárás kidolgozása a szőlő optimális nedvkeringésének fenntartása mellett
11:50 - 12:50  Előadás: Pál Sándor, Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsa
A HNT és az Egri Borvidék aktuális kérdései
12:50 - 13:20  Előadás: Joó Szabolcs, Opus Team ügyvezető, értékesítési igazgató
Pályázati lehetőségek a szőlészeti-borászati ágazatban

Poszter Szekció
Levezető elnök: Dr. Varga Balázs

13:20 - 15:10  Poszter szekció  
13:20 - 15:10  Ebédszünet  

Eszterházy Szekció
Levezető elnök: Dr. Ruszkai Csaba

15:10 - 15:30  Előadás: Dr. Váczy Kálmán Zoltán, Eszterházy Károly Egyetem
Szőlő-bor kutatási kiválósági központ Egerben
15:30 - 15:50  Előadás: Dr. habil. Lakatos László, Eszterházy Károly Egyetem
Szőlőfajták klímaérzékenységének vizsgálata hazai borvidékeken
15:50 - 16:10  Előadás: Dr. Ruszkai Csaba, Eszterházy Károly Egyetem
Termőhely kutatások szerepe a szőlészeti-borászati márkaépítésben
16:10 - 17:10  Egri Bikavér Borkóstoló az Egri Borút Egyesület szervezésében

A szervezők fenntartják a programváltoztatás jogát!